De Wielerzesdaagse

De Wielerzesdaagse bestaat al ruim 50 jaar. Ooit begonnen met een handjevol deelnemers en organisatoren is het nu uitgegroeid tot een mega-evenement met ruim 700 deelnemers tussen de 6-7*) en 15 jaar en zo’n 185 begeleiders. Het is ongelooflijk dat de Wielerzesdaagse kan rekenen op zo veel vrijwilligers. 

Ieder jaar staat de Wielerzesdaagse op het programma van het Jeugdwerk. De Wielerzesdaagse is een sportieve maar vooral gezellige fietsvakantie voor kinderen van 6-7*)  t/m 15 jaar. De Wielerzesdaagse vindt steeds plaats in de eerste week van de Nederlandse (basis)schoolvakantie. Van maandag tot en met zaterdag maken we dagelijks fietstochten (geen hardrijdwedstrijden), die regelmatig worden onderbroken voor spelletjes, opdrachten, rustpauzes en consumpties. De afstand die we dagelijks fietsen, hangt af van de categorie: ongeveer 35 tot 65 kilometer. Kinderen die de eerste klas (groep 3) van het basisonderwijs hebben doorlopen en die behoorlijk kunnen fietsen, achten we in staat de week goed te kunnen meemaken. Kinderen die op de kleuterschool (groep 1 en 2) zitten, kunnen dus niet als deelnemer worden ingeschreven. (zie nadere toelichting onderaan deze pagina)

Vanaf ’s morgens 9.30 uur tot ’s middags 17.30 uur zijn de deelnemers dagelijks druk in de weer. De W6D is in een Tour-de-Francejasje gestoken. De deelnemers rijden in ploegen van ongeveer tien kinderen, elk voorzien van twee ploegleid(st)ers. De ploegen rijden in merkenshirts. Die shirts stelt de middenstand van Baarle en omgeving beschikbaar. De ploegen zijn verdeeld over vier leeftijdscategorieën. De Wielerzesdaagsekaravaan zoekt iedere dag een andere streek rond Baarle op.

Dagelijks verschijnt er een toerkrant met het verslag van de dag, uitslagen, puzzels en nog veel meer. Iedere toerdag begint met een zogenaamde “cérémonie protocollaire”. Een echte tourmiss deelt dan de gele, groene, rode of witte trui en bloemen uit aan de winnaars van de vorige dag. Dat zijn de deelnemers die binnen de betreffende leeftijdscategorie de meeste punten hebben behaald met de spelletjes en opdrachten.
Ook de ploegen worden dagelijks door de tourmiss gehuldigd met de witte, rode, groene of gele petten voor de dagwinnaars van het ploegenklassement.

Als het weer een beetje wil meevallen, wordt het gegarandeerd een prachtige week. Op zaterdagavond sluiten we traditioneel af met een feestelijke prijsuitreiking.


*) Kinderen die de eerste klas (Belgische systeem) / groep drie (Nederlandse systeem) van het basisonderwijs hebben doorlopen en die behoorlijk kunnen fietsen, kunnen worden ingeschreven voor de W6D. Kinderen die op de kleuterschool (groep 1 en 2) zitten, kunnen niet als deelnemer worden ingeschreven. Er is dus geen strikte leeftijdsgrens, maar deelnemers moeten een bepaalde fase van het onderwijs hebben doorlopen. Om de W6D op een leuke en veilige manier mee te maken moeten kinderen uiteraard kunnen fietsen, maar evengoed kunnen luisteren, gevoel hebben voor verkeersregels en veiligheid en overige vaardigheden hebben. Kinderen die de eerste klas /groep 3 nog niet hebben doorlopen hebben die vaardigheden nog in onvoldoende mate.

W6D