Informatie vooraf

Het grote wielerspektakel van Stichting Jeugdwerk Baarle gaat binnenkort weer van start en wel voor de 56e keer! In de week van maandag 8 juli tot en met zaterdag 13 juli 2024 zal de streek rond Baarle weer doorkruist worden door zo’n 600 deelnemers samen met ruim 170 leiders en leidsters tijdens de enige echte Wielerzesdaagse. We hopen dat het voor iedereen een heel gezellige vakantieweek wordt. Een zonnige W6D, dat hebben de deelnemers na een druk schooljaar allemaal verdiend!

De informatie op deze pagina is van belang voor alle deelnemers, hun ouders en de leiding. Lees deze pagina voordat de W6D begint. De informatie op deze pagina is (nagenoeg) gelijk aan de inhoud van de prolooguitgave van de toerkrant die ongeveer een week voor de W6D bij alle deelnemers wordt bezorgd.

Algemene informatie

Alle deelnemers zijn door ons opgesplitst in vier categorieën, die ingedeeld zijn in groepen.

 • De pupillen zijn de jongste categorie. Zij komen uit de klassen 1 en 2 ofwel de groepen 3 en 4 van de basisschool. De pupillen fietsen ongeveer 35 à 40 km per dag. Dat lijkt een forse afstand voor deze leeftijd, maar het is verdeeld over een hele dag en de afstand van pauze tot pauze is beperkt. Uit ervaring weten we dat deze afstand goed te doen is voor deze leeftijdscategorie.
 • Daarna komen de klassen 3 en 4 ofwel de groepen 5 en 6 van de basisschool. We noemen hen de junioren. Deze categorie fietst dagelijks ongeveer 45 km.
 • Vervolgens de senioren, dat zijn de klassen 5 en 6, ofwel de groepen 7 en 8 van de basisschool, zij rijden dagelijks ongeveer 55 km.
 • Leerlingen van het middelbaar onderwijs tot en met 15 jaar vormen de categorie supersenioren. De dagelijkse route voor deze categorie is ongeveer 65 km.

Tijdens de dagelijkse fietstochten zijn er diverse spelletjes waarmee je punten kan verdienen voor de verschillende klassementen. Iedere dag wordt er gestreden voor zowel het individuele klassement, als het ploegenklassement.

 • Pupillen strijden om de witte trui en de witte petten.
 • De Junioren komen voor de rode trui en de rode petten in actie.
 • De Senioren komen zoals altijd in aanmerking voor de groene trui en de groene petten.
 • De Supersenioren hebben de gele trui en de gele petten.

De truien zijn er voor de winnaars van de individuele klassementen, terwijl de petten het overwinningssymbool zijn voor de ploegenklassementen. Deze uitleg is misschien iets te beknopt als je de W6D nog niet kent, maar tijdens de week zal het al snel duidelijk worden.

Start en aankomst

Op maandagochtend 8 juli 2024 zal de W6D officieel van start gaan. Daarvoor hebben we vertegenwoordigers van de beide Baarlese gemeentebesturen uitgenodigd. Start en aankomst vinden steeds plaats op de parkeerplaats van Cultuurcentrum Baarle (CCB).

Ook dit jaar beginnen we iedere ochtend stipt om 9.30 uur met de prijsuitreiking van de voorgaande dag. Daarna vertrekken de ploegen één voor één. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, ten laatste om 9.25 uur. De aankomst is niet zo nauwkeurig te plannen, maar we mikken op een aankomsttijd tussen 16.00 en 17.30 uur. De ploegen komen dan met kleine tussenpozen bij de finish aan. De ploegen hebben iedere dag een andere startvolgorde. Dat is ook de aankomst volgorde in de namiddag. Dat betekent het volgende: als je als eerste groep vertrekt, arriveer je rond 16.00 uur (als eerste dus weer); als je ’s morgens als laatste groep vertrekt, zal je rond 17.30 uur aankomen.

Ouders en overige belangstellenden zijn bij start en aankomst natuurlijk van harte welkom. Tijdens het wachten bij de start is het mogelijk om een kopje koffie, thee of pakje drinken te kopen bij onze koffiekraam.
Tip: neem hiervoor contant geld mee!

Veiligheid bij start en aankomst

De hoeveelheid verkeer op de kruising Molenbaan – Pastoor De Katerstraat, gedurende start en aankomst, zorgt regelmatig voor onveilige situaties. Wij doen een dringende oproep aan alle automobilisten om die kruising ’s morgens van 09.00 tot 11.30 uur en ’s middags van 16.00 tot 17.30 uur met de auto te mijden. We rekenen daarbij op ieders medewerking.

Ouders die het plein willen verlaten, moeten ervoor zorgen dat ze de deelnemers niet hinderen.

Parkeerverbod

Tijdens de W6D mag er niet geparkeerd worden op het plein van het CCB. Ook het begin van de Molenbaan en een gedeelte van de Pastoor De Katerstraat zijn voor parkeerders verboden gebied: er geldt een officieel parkeerverbod. Wij rekenen ook hierbij op ieders spontane medewerking. Voor auto’s is er parkeergelegenheid op de Loswal en – beperkt – op de parking van Voetbalclub Dosko.  Speciaal voor de fietsen van bezoekers is er fietsenparking voorzien op de velden van de Hondenvereniging Baarle. Die zal te bereiken zal zijn via de parking van Voetbalclub Dosko.

Het shirt

Alle deelnemers zijn ingedeeld in ploegen, die stuk voor stuk herkenbaar zijn aan de naam van de sponsor. De naam van je sponsor, je ploegnaam,  kun je vinden op deze pagina. Het shirt kan je op zondag 7 juli vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur komen ophalen in de De la Salle zaal van het CCB. Mocht je op zondag 7 juli verhinderd zijn, laat dan iemand anders het shirt ophalen.

Om de drukte een beetje te verdelen hebben we de ophaaltijden als volgt verdeeld:

 • 13:00 – 13:30 Pupillen
 • 13:30 – 14:00 Junioren
 • 14:00 – 14:30 Senioren
 • 14.30 – 15:00 Supersenioren

Als er shirts worden opgehaald uit meerdere categorieën, bijvoorbeeld als meerdere kinderen uit een gezin deelnemen, dan kan een van de van toepassing zijnde tijdsloten worden gekozen.

Helaas is het zo dat we niet kunnen garanderen dat alle shirts voor ieder kind perfect passend zullen zijn. Wat betreft de maat van de shirts is er uitgegaan van de gemiddelde maat in de betreffende categorie, soms is er een net iets groter of net iets kleiner shirt maar helaas niet altijd. De ervaring leert dat voor de meeste kinderen de shirts goed passend zijn.

Het shirt dat je tijdens de week van de W6D gaat dragen, wordt niet je eigendom. Aan het eind van de week moet het namelijk weer ingeleverd worden. Wees er daarom zuinig op! Tussendoor zal het shirt beslist eens gewassen moeten worden.

 • Wassen in ruim sop in een fijnwasmiddel;
 • Niet wringen, maar licht centrifugeren;
 • Oppassen met het strijkijzer;
 • De opdruk nooit strijken;
 • Glanzende shirts ook niet strijken.

Als je bovenstaande instructies opvolgt, kan het shirt nog jaren mee. Een sponsor betaalt voor een  shirt een shirt ongeveer 30,- euro. Wees er dus zuinig op!

Let op: Haarkleurspray is slecht te verwijderen uit onze shirts. We verzoeken alle deelnemers dus om zo’n spray niet  te gebruiken tijdens de W6D!

De fiets

Iedereen moet ervoor zorgen dat de fiets, waarop je de week doorbrengt, in goede staat verkeert. Kijk je fiets daarom nog maar eens goed na. Dat is in het belang van zowel je eigen veiligheid, als die van de hele groep! Geen gladde doorgesleten banden, geen losliggende ketting, goede remmen, en het liefst met een werkende standaard. Het is belangrijk dat de fiets de goede maat heeft, met een te kleine of te grote fiets is het lastig om elke dag zo’n afstand te rijden.

Tip: Omdat de Baarlese fietsenmakers het in de week voor de W6D vaak erg druk hebben, is het aan te raden het niet tot het laatste moment uit te stellen om je fiets te laten nakijken of repareren!

Reparaties aan fietsen

Mocht er tijdens de W6D toch nog iets misgaan met je fiets, dan proberen wij dat als volgt op te lossen: kleine reparaties, bijvoorbeeld platte banden, worden voor zover mogelijk door onze eigen technische ploeg uitgevoerd. Als de schade echter niet snel te herstellen is, gaat de fiets mee terug naar Baarle.

Als de tijd het toelaat kunnen we de fiets bezorgen bij een van de fietsenmakers. Wij proberen met hen te regelen dat zij, indien mogelijk, de fiets vóór de volgende ochtend repareren.

De ouders halen dan zelf de fiets weer op en rekenen de reparatiekosten af. Elke deelnemer moet dus weten wat er in zo’n geval met de fiets moet gebeuren: naar huis of naar de fietsenmaker (en naar welke)?

Als het ons onbekend is wat er met een kapotte fiets moet gebeuren dan gaat deze mee terug naar Baarle. In principe worden kapotte teruggebrachte fietsen geplaatst achter het muurtje bij de toegangsdeur naar de toiletten, ter hoogte van de vijver.

Waar parkeer je je fiets?

Ook dit jaar zullen we de velden van de Hondenvereniging Baarle gebruiken en deze inrichten als parkeerplaats voor de fietsen van deelnemers, leiding en bezoekers. Op de parkeerplaats van voetbalvereniging Dosko kunnen tijdens de W6D dus gewoon auto’s worden geparkeerd. Iedere ploeg krijgt een eigen “fietsenparkeerplaats” toegewezen, die herkenbaar is aan een bordje met de naam van de ploegensponsor erop.

Tip: Ga op zondag 7 juli na het ophalen van je shirt kijken waar je je fiets maandagmorgen moet parkeren. Als je ‘s morgens van thuis naar de start van de W6D komt, rijd je via de ingang van voetbalclub Dosko naar de fietsenparkeerplaats van jouw groep op de velden van de Hondenvereniging Baarle. En verder: 

 • Je parkeert je fiets altijd bij jouw groep; 
 • Je loopt dan naar het plein van het CCB via de velden van de hondenvereniging. Je komt dan naast het startpodium uit; 
 • Als je groep aan de beurt is om te starten loop je via het startpodium naar de fietsenparkeerplaats; Als je groep compleet is, volg je de groepsleiding naar de startplaats. Als je groep compleet is, volg je de groepsleiding naar de startplaats.

Let op: Er worden dus geen fietsen geparkeerd in de tuin of op het plein van het CCB.

Opgelet: deelnemers die buiten Baarle wonen

De ouders van kinderen die verder van Baarle wonen, verzoeken wij om tijdens de week zelf te zorgen voor een eventuele stallingsplaats voor de fietsen ‘s nachts. In het CCB zelf kunnen geen fietsen worden geplaatst. Wij zullen in de binnentuin van het CCB (bij de bibliotheek, naast de aluminium brandtrap)  enkele dranghekken plaatsen. Daar kan dan een beperkt aantal fietsen worden geplaatst, voorzie ze in dat geval van een goed en stevig kabelslot. Wij adviseren ‘s nachts geen fietsen te laten staan op de fietsenparkeerplaats op de velden van Hondenvereniging Baarle.

Oproep aan ouders en belangstellenden

Veel ouders en overige bezoekers van de ochtendceremonie komen zelf ook met de fiets en dat moedigen we alleen maar aan. Als fietsen van ouders en belangstellenden echter geparkeerd worden op plaatsen die wij daarvoor niet voorzien hebben, geeft dit overlast. Daarom willen we het volgende onder de aandacht brengen en rekenen we op ieders begrip en medewerking:

Bezoekers die met de fiets komen, zetten hun fiets op de parkeerplaats voor bezoekers op de velden van Hondenvereniging Baarle, die te bereiken zal zijn via de parking van voetbalclub Dosko.

Bezoekers die met de auto komen raden we aan hun auto te parkeren op de Loswal. Er kunnen slechts een beperkt aantal auto’s geparkeerd worden op de parking van voetbalclub Dosko. In de aangrenzende straten van het CCB geldt een parkeerverbod.

Bagage

Iedereen moet iedere toerdag bij zich hebben:

 • Boterhammen voor de middagmaaltijd, bij voorkeur in een broodtrommeltje;
 • Een drinkbeker en/of bidon: wij zorgen regelmatig voor water, frisdrank en ranja;
 • Regenkleding: ook al lijkt het weer erg mooi, in ons klimaat is er een bui voor je het weet;
 • Bij heel warm weer een petje: dat voorkomt al gauw een zonnesteek;
 • Dit alles moet in een stevige tas met goede snelbinders op de bagagedrager worden bevestigd.

Tip: Neem geen drinken mee in glas of in verpakkingen die snel opengaan. Het kan je bagage aardig bederven.

Tip: Vind je het prettig om tijdens de lunchpauze op een handdoekje te zitten? Neem dat dan mee.

Na de W6D hebben we ieder jaar gevonden voorwerpen zonder naam. Verloren spulletjes die voorzien zijn van de naam van de eigenaar, zijn slechts een korte tijd zoek.

Het dragen van een fietshelm

Gedurende de W6D zijn alle deelnemers normale fietsers, het is geen hardrijdwedstrijd.

Wij onderkennen dat het dragen van een fietshelm de kans op hoofdletsel na een val of ongeluk vermindert. Daarom adviseren wij het dragen van fietshelmen. Wij stellen als organisatie het dragen van een fietshelm niet verplicht omdat dit wettelijk niet geregeld is.  Als we het zouden verplichten dan zou dat gehandhaafd moeten worden en dat is niet realistisch.

Wil je voor je kind een fietshelm aanschaffen dan zijn er verschillende websites waarop je info kunt vinden over fietshelmen.

Het weer als spelbreker

We hebben voor de W6D natuurlijk goed weer besteld. Toch is het niet helemaal ondenkbaar dat regen en wind ons programma dwarsbomen. In het ergste geval moeten we de W6D dan gedurende een dag of een deel van een dag stilleggen.

Ook kan een flinke regenbui ons eerder dan gepland laten finishen. We kunnen dan niets anders doen dan iedereen naar huis sturen. De ouders moeten daar dus wel degelijk rekening mee houden. In zo’n geval geven we kinderen die gehaald moeten worden altijd de mogelijkheid om even naar huis te bellen. Voorlopig gaan we echter uit van prettig zomerweer.
Om een overbezette telefooncentrale te voorkomen, spreken we het volgende af: als het weer er voor een bepaalde dag niet goed uitziet, laten wij jullie via onze website weten of er, en hoe laat gestart zal worden. Als je dus twijfelt over wel of niet starten, kijk dan op de pagina ‘nieuws’.

Bereikbaarheid ouders

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms is het nodig dat wij contact hebben met een van de ouders / verzorgers. Als ouders / verzorgers niet (altijd) bereikbaar zijn op het telefoonnummer dat vermeld is op het inschrijfformulier geef dan je  kind een papier mee met één of meerdere telefoonnummers van personen met wie wij in voorkomende gevallen contact op kunnen nemen.

Contact met de organisatie

Wanneer je speciale mededelingen over een kind aan ons wil doorgeven, dan kan dat het beste via de ploegleiding. Dat kan bijvoorbeeld ’s morgens voor de start.
Als er zaken zijn die al vóór de W6D moeten worden besproken neem dan met ons contact op via w6d@jeugdwerkbaarle.org vermeld beknopt waar het over gaat en vermeld je telefoonnummer zodat wij met je contact kunnen opnemen.

Daarnaast zijn wij er ons van bewust dat er in zo’n grote organisatie af en toe iets verkeerd kan gaan. Aarzel in zulke gevallen niet om met ons contact op te nemen, via de ploegleiding of direct met de organisatie.

De W6D organisatie is bereikbaar op het volgende telefoonnummer:

 • Vanuit Nederland: (013) 507 8035;
 • Vanuit België: +31 13 507 8035.

Tijdens de W6D zijn wij op dat nummer ’s morgens voor de start en gedurende de avond bereikbaar. Overdag kun je (alleen voor dringende gevallen a.u.b.) de organisatie bereiken via:

 • +31 6 113 88 357 (Jos van Beek)
 • +31 6 589 07 688 (Marcel Thomassen).

Verder kun je ons via e-mail bereiken op w6d@jeugdwerkbaarle.org

De W6D Toerkrant

De editie van de toerkrant die de deelnemers dagelijks mee naar huis krijgen leveren nieuws en informatie, puzzels en advertenties, wist-je-datjes en overzichten van de diverse klassementen. Een krant dus, die ervoor zorgt dat je jezelf na afloop van een toerdag niet hoeft te vervelen. De toerkrant zal in totaal acht keer verschijnen:

 • De prolooguitgave die ongeveer een week voor de W6D bij alle deelnemers en leiding wordt bezorgd.
  Iedere ochtend voor de start delen we de toerkrant uit aan het aanwezige publiek. De deelnemers krijgen het krantje aan het einde van de dag mee naar huis.
 • De laatste editie verschijnt aan het einde van de prijsuitreiking. Daarin staat dan onder andere de volledige einduitslag.

Met de toerkrant zijn prijzen te winnen! Wil je als deelnemer in aanmerking komen voor één van de toerkrantprijzen? Maak dan de puzzels en opdrachten uit de toerkrant zo goed mogelijk en lever hem de volgende ochtend in. Dit kan door jouw toerkrant in de speciale W6D-brievenbus te doen, die tijdens de W6D midden op het plein van het Cultuurcentrum Baarle (CCB) staat. Even een tip, vergeet je naam niet! Als jij de toerkrant ook nog mooi inkleurt kan dat extra punten opleveren. Het ingeleverde krantje wordt ’s avonds nagekeken en beoordeeld door een speciale ‘toerkrant jury’. De volgende dag krijg je jouw toerkrantje weer terug van je ploegleiding.

Wist je dat jij ook kunt helpen om de toerkrant te vullen?! Hiervoor kunnen we van alles gebruiken, tekeningen, gedichtjes, moppen… verzin het maar! De mooiste inzendingen plaatsen we in één van de toerkranten. Het is belangrijk dat je inzending zwart-wit en duidelijk is, bij voorkeur met zwarte balpen of dunne stift. De maximale afmeting is 18×24 cm. Vergeet vooral niet je naam en ploegnaam erbij te vermelden. Inleveren kan door je inzending in de speciale W6D-brievenbus te doen.

Verzekeringen

We rekenen erop dat tijdens de W6D alles vlotjes verloopt. Het is helaas altijd mogelijk dat we te maken krijgen met persoonlijk letsel of materiële schade. Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, op de kleinste puntjes kan er altijd iets fout gaan.

Daarom hier een en ander over verzekeringen:

Wij als Stichting Jeugdwerk Baarle hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor het geval wij als organisatie aan derden schade toebrengen. Wij kunnen ons niet verzekeren tegen schade die deelnemers elkaar of derden toebrengen. We gaan er van uit dat iedere deelnemer een aansprakelijkheidsverzekering en een ziektekostenverzekering heeft tegen de meest voorkomende schade.

Dan is er nog het risico dat door eigen schuld schade wordt toegebracht aan eigen bezittingen. Dat is moeilijk verzekerbaar of je moet denken aan één of andere reisverzekering. Wij wijzen ouders erop dat zij zelf moeten bepalen hoe ver zij willen gaan met risico’s en verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering*) en ziektekostenverzekering achten wij absoluut noodzakelijk, maar zulke verzekeringen bestaan meestal wel in een gezin.

*) In Nederland ook wel genoemd WA verzekering. In België wordt vaak de term burgerlijke aansprakelijkheid gebuikt, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is vaak onderdeel van een familiale verzekering.

De W6D website

Op deze website  kun je allerlei informatie vinden.  Je vindt er de toerkant in digitale vorm, dagelijks worden er de foto’s op geplaatst enz.

Heb je het Jeugdwerk en/of de Wielerzesdaagse wat te melden, dan kun je deze berichten kwijt op ons e-mailadres w6d@jeugdwerkbaarle.org.

Belangrijke informatie voor deelnemers en ouders tijdens de W6D  worden geplaatst in de rubriek “nieuws“.

Nieuwe sponsoraanmeldingen

Natuurlijk kan de W6D niet zonder sponsors. Denk maar eens aan al die shirts die de kinderen en leiding dragen tijdens deze week. Mochten er personen of bedrijven zijn die het leuk vinden om het grootste evenement van Baarle en omstreken te sponsoren: Zie de pagina sponsoring

Ereronde

Op zaterdag 13 juli trekken de deelnemers van de Wielerzesdaagse er voor de laatste keer op uit, waarna ze ‘s middags allemaal samenkomen op de Loswal.

De eerste ploegen worden daar verwacht om 13.30 uur. Om 15.00 uur wordt het startsein voor de ereronde gegeven waarna alle deelnemers en leiding en de toerwagens een laatste ronde maken door Baarle en van iedereen een welgemeend applaus krijgen voor de geleverde prestaties van de afgelopen week.

Noteer dus zaterdagmiddag 13 juli alvast in de agenda!

Meer informatie over de ereronde kun je vinden op de pagina ereronde.

Prijsuitreiking

De W6D zal op zaterdagavond 13 juli feestelijk worden afgesloten met een prijsuitreiking. Houd die avond alvast vrij. Meer informatie volgt in de loop van de W6D-week. Mochten er deelnemers zijn die nu al weten dat ze zaterdag 13 juli niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, dan vernemen wij dat graag uiterlijk donderdag 11 juli via de ploegleiding of via een e-mail naar w6d@jeugdwerkbaarle.org

Fiscale aftrekbaarheid jeugdwerkactiviteiten

Ouders die in België belastingplichtig zijn komen mogelijk in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid van het inschrijfgeld. Meer informatie betreffende de fiscale aftrekbaarheid vind je op deze pagina.

Tot slot

Het is mogelijk dat er hier en daar nog vragen leven. Neem in dat geval contact met ons op.

Tot ziens tijdens de Wielerzesdaagse 2024!

Bekijk ook