Informatie vooraf

Het grote wielerspektakel van Stichting Jeugdwerk Baarle gaat hopelijk binnenkort weer van start en wel voor de 53e keer!
In de week van maandag 26 juli tot en met zaterdag 31 juli zal de streek rond Baarle weer doorkruist worden door ruim 600 deelnemers samen met ruim 170 leiders en leidsters tijdens de enige echte Wielerzesdaagse. We hopen dat het voor iedereen een heel gezellige vakantieweek wordt. Een zonnige W6D, dat hebben de deelnemers na een lastig corona-schooljaar allemaal verdiend!

De informatie op deze pagina is van belang voor alle deelnemers, hun ouders en de leiding. Lees deze pagina voordat de W6D begint. De informatie op deze pagina is (nagenoeg) gelijk aan de inhoud van de prolooguitgave van de toerkrant die ongeveer een week voor de W6D bij alle deelnemers wordt bezorgd.

De W6D 2021 en corona

Op enkele punten zullen we de W6D 2021 moeten aanpassen door de geldende coronamaatregelen. Over sommige aanpassingen is al besloten; andere aanpassingen moeten we nog uitwerken.  

Op pagina “Corona info” staat steeds de meest recente informatie over de coronamaatregelen. Deze pagina wordt regelmatig aangepast!  

De informatie op deze pagina is steeds leidend. Het kan dus zijn dat er op andere pagina’s nog andere informatie staat, in dat geval vind je op de pagina “Corona info” altijd de laatste, meest actuele status.

Algemene informatie

Alle deelnemers zijn door ons opgesplitst in vier categorieën, die ingedeeld zijn in ongeveer 60 groepen.

 • De pupillen zijn de jongste categorie. Zij komen uit de klassen 1 en 2 ofwel de groepen 3 en 4 van de basisschool. De pupillen fietsen ongeveer 35 km. per dag. Dat lijkt een forse afstand voor deze leeftijd, maar het is verdeeld over een hele dag en de afstand van pauze tot pauze is beperkt. Uit ervaring weten we dat deze afstand goed te doen is voor deze leeftijdscategorie.
 • Daarna komen de klassen 3 en 4 ofwel de groepen 5 en 6 van de basisschool. We noemen hen de junioren. Deze categorie fietst dagelijks ongeveer 45 km.
 • Vervolgens de senioren, dat zijn de klassen 5 en 6, ofwel de groepen 7 en 8 van de basisschool, zij rijden dagelijks ongeveer 55 km.
 • Leerlingen van het middelbaar onderwijs tot en met 15 jaar vormen de categorie supersenioren. De dagelijkse route voor deze categorie is ongeveer 65 km.

Tijdens de dagelijkse fietstochten zijn er diverse spelletjes waarmee je punten kan verdienen voor de verschillende klassementen.

 • Pupillen strijden om de witte trui en de witte petten.
 • De Junioren komen voor de rode trui en de rode petten in actie.
 • De Senioren komen zoals altijd in aanmerking voor de groene trui en de groene petten.
 • De Supersenioren hebben de gele trui en de gele petten.

De truien zijn er voor de winnaars van de individuele klassementen,
terwijl de petten het overwinningssymbool zijn voor de ploegenklassementen.
Deze uitleg is misschien iets te beknopt als je de W6D nog niet kent, maar tijdens de week zal het al snel duidelijk worden.

Start en aankomst

Op maandagochtend 26 juli zal de W6D officieel van start gaan. Daarvoor hebben we vertegenwoordigers van de beide Baarlese gemeentebesturen uitgenodigd. Start en aankomst vinden steeds plaats op de parkeerplaats van Cultuurcentrum Baarle (CCB).

Dit jaar gaan we in 2 timeslots fietsen. Voor de pupillen en junioren  begint de dag om 09.00 uur en voor de senioren en super senioren om 10.30 uur.
Ouders en belangstellenden zijn welkom bij de start en aankomst maar moeten in de publiekszones plaats nemen en 1,5 meter afstand houden.  

Dat laatste kan veranderen. We adviseren je daarom om regelmatig op onze website te kijken voor de meest actuele informatie over de geldende coronamaatregelen. 

Veiligheid bij start en aankomst

Om de start ’s morgens en de aankomst ’s middags vlot en veilig te laten verlopen, wordt het verkeer bij de uitrit in de Molenbaan en op de kruising met de Pastoor De Katerstraat geregeld door de politie.

Alle bezoekers moeten het plein verlaten via de binnentuin van het CCB, daarna richting speelplaats Belgische school (De Vlinder) en dan naar de uitgang aan de Parallelweg. We adviseren je om op onze website te kijken voor de meest actuele informatie.

De hoeveelheid verkeer op de kruising Molenbaan – Pastoor De Katerstraat, gedurende start en aankomst, zorgt regelmatig voor onveilige situaties. Wij doen een dringende oproep aan alle automobilisten om die kruising ’s morgens van 09.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 15.00 tot 18.00 uur met de auto te mijden.

Parkeerverbod

Tijdens de W6D mag er niet geparkeerd worden op het plein van het CCB. Ook het begin van de Molenbaan en een gedeelte van de Pastoor De Katerstraat zijn voor parkeerders verboden gebied: er geldt een officieel parkeerverbod. Wij rekenen ook hierbij op ieders spontane medewerking.Voor auto’s is er parkeergelegenheid op de Loswal. Speciaal voor fietsen van bezoekers is er een fietsenparking voorzien bij de Belgische school De Vlinder. Die zal te bereiken zijn via de parking van voetbalclub Dosko.

Het shirt

Alle deelnemers zijn ingedeeld in ploegen, die stuk voor stuk herkenbaar zijn aan de naam van de sponsor. De naam van je sponsor, je ploegnaam,  kun je vinden op deze paginaHet shirt kun je op zondag 25 juli ophalen bij het Cultuurcentrum Baarle. De tijd dat we je verwachtten communiceren we via onze website.

Het shirt dat je tijdens de week van de W6D gaat dragen, wordt niet je eigendom. Aan het eind van de week moet het namelijk weer ingeleverd worden. Wees er daarom zuinig op! Tussendoor zal het shirt beslist eens gewassen moeten worden:

 • Wassen in ruim sop in een fijnwasmiddel;
 • Niet wringen, maar licht centrifugeren;
 • Oppassen met het strijkijzer;
 • De opdruk nooit strijken;
 • Glanzende shirts ook niet strijken.

Als je bovenstaande instructies opvolgt, kan het shirt nog jaren mee. Een sponsor betaalt voor een  shirt een shirt ongeveer 30,- euro. Wees er dus zuinig op!

Let op: Haarkleurspray is slecht te verwijderen uit onze shirts. We verzoeken alle deelnemers dus om zo’n spray niet  te gebruiken tijdens de W6D!

De fiets

Iedereen moet ervoor zorgen dat de fiets, waarop je de week doorbrengt, in goede staat verkeert. Kijk je fiets daarom nog maar eens goed na. Dat is in het belang van zowel je eigen veiligheid, als die van de hele groep! Geen gladde doorgesleten banden, geen losliggende ketting, goede remmen, en het liefst met een werkende standaard. Het is belangrijk dat de fiets de goede maat heeft, met een te kleine of te grote fiets is het lastig om elke dag zo’n afstand te rijden.

Tip: Omdat de Baarlese fietsenmakers het in de week voor de W6D vaak erg druk hebben, is het aan te raden het niet tot het laatste moment uit te stellen om je fiets te laten nakijken of repareren!

Reparaties aan fietsen

Mocht er tijdens de W6D toch nog iets misgaan met je fiets, dan proberen wij dat als volgt op te lossen: kleine reparaties, bijvoorbeeld platte banden, worden voor zover mogelijk door onze eigen technische ploeg uitgevoerd. Als de schade echter niet snel te herstellen is, gaat de fiets mee terug naar Baarle.

Als de tijd het toelaat kunnen we de fiets bezorgen bij een van de fietsenmakers. Wij proberen met hen te regelen dat zij, indien mogelijk, de fiets vóór de volgende ochtend repareren.

De ouders halen dan zelf de fiets weer op en rekenen de reparatiekosten af. Elke deelnemer moet dus weten wat er in zo’n geval met de fiets moet gebeuren: naar huis of naar de fietsenmaker (en naar welke)?

Als het ons onbekend is wat er met een kapotte fiets moet gebeuren dan gaat deze mee terug naar Baarle. In principe worden kapotte teruggebrachte fietsen geplaatst achter het muurtje bij de toegangsdeur naar de toiletten, ter hoogte van de vijver.

Waar parkeer je je fiets?

Ook dit jaar zullen we de velden van de Hondenvereniging Baarle gebruiken en die inrichten als parkeerplaats voor de fietsen van deelnemers en leiding. De ingang van de fietsparking is ter hoogte van de Doskoparking aan de Molenbaan. In tegenstelling tot andere jaren krijg je geen vaste parkeerplaats met je ploeg. Je moet de fiets parkeren bij het startnummer van je ploeg voor die dag. (Het is dus elke dag een andere plaats.) De leiding zal je daar opwachten en samen met jullie naar het ceremonieplein gaan. Je kunt het startnummer van je ploeg terug vinden op onze website bij de startvolgordes.

Tip:

ga zondag na het ophalen van je shirt al even een kijkje nemen op de fietsparking. Dan hoef je maandagochtend niet te zoeken.

Na de ceremonie gaan we meteen starten. Dit gaat voor de eerste startnummers (1 t/m 6) vrij snel. De groepsleiding zal jullie informatie geven voor het vertrek. 

Ook hier geldt: houd onze website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Opgelet: deelnemers die buiten Baarle wonen

De ouders van kinderen die verder van Baarle wonen, verzoeken wij om tijdens de week zelf te zorgen voor een eventuele stallingsplaats voor de fietsen ‘s nachts. In het CCB zelf kunnen geen fietsen worden geplaatst. Bij de keuken van het CCB kan wel een beperkt aantal fietsen staan, voorzie ze in dat geval van een goed en stevig (kabel)slot. Wij adviseren ‘s nachts geen fietsen te laten staan op de fietsenparkeerplaats op de velden van Hondenvereniging Baarle.

Oproep aan ouders en belangstellenden

Jullie zijn welkom tijdens de ceremonie. Maar jullie zullen begrijpen dat alles er – door de coronamaatregelen – anders aan toe zal gaan. We voorzien publiekzones waarin iedereen 1,5 meter afstand moet houden. De publiekszones zijn enkel via de Belgische basisschool te bereiken. Daar is voor het publiek ook een fietsenparking voorzien.  

Bezoekers die met de auto komen, vragen we om hun auto te parkeren op de Loswal. Er kunnen geen auto’s geparkeerd worden op de parking van voetbalclub Dosko. In de aangrenzende straten van het CCB geldt een parkeerverbod. 

Tip: Er is slechts een beperkt aantal plaatsen voor publiek beschikbaar, hou daar rekening mee en kom als het kan alleen.

Bagage

Iedereen moet iedere toerdag bij zich hebben:

 • Een evenwichtige middagmaaltijd in een goed afsluitbaar broodtrommeltje;
 • Een drinkbeker en/of bidon: wij zorgen regelmatig voor water, frisdrank en ranja;
 • Regenkleding: ook al lijkt het weer erg mooi, in ons klimaat is er een bui voor je het weet;
 • Bij heel warm weer een petje en zonnecrème: dat voorkomt een zonnesteek en verbranden;
 • Dit alles moet in een stevige tas met goede snelbinders op de bagagedrager worden bevestigd.

Tip: Neem geen drinken mee in glas of in verpakkingen die snel opengaan. Het kan je bagage aardig bederven.

Tip: Vind je het prettig om tijdens de lunchpauze op een handdoekje te zitten? Neem dat dan mee.

Na de W6D hebben we ieder jaar gevonden voorwerpen zonder naam. Verloren spulletjes die voorzien zijn van de naam van de eigenaar, zijn slechts een korte tijd zoek.

Het dragen van een fietshelm

Gedurende de W6D zijn alle deelnemers normale fietsers, het is geen hardrijdwedstrijd.

Wij onderkennen dat het dragen van een fietshelm de kans op hoofdletsel na een val of ongeluk vermindert. Wij kunnen als organisatie het dragen van een fietshelm niet verplichten omdat dit wettelijk niet geregeld is. Als we het zouden verplichten dan zou dat gehandhaafd moeten worden en dat is niet realistisch.

Wil je voor je kind een fietshelm aanschaffen dan zijn er verschillende websites waarop je info kunt vinden over fietshelmen.

Bereikbaarheid ouders

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms is het nodig dat wij contact hebben met een van de ouders / verzorgers. Als ouders / verzorgers niet (altijd) bereikbaar zijn op het telefoonnummer dat vermeld is op het inschrijfformulier geef dan je  kind een papier mee met één of meerdere telefoonnummers van personen met wie wij in voorkomende gevallen contact op kunnen nemen.

Contact met de organisatie

Wanneer je speciale mededelingen over een kind aan ons wil doorgeven, dan kan dat het beste via de ploegleiding. Dat kan bijvoorbeeld ’s morgens voor de start.
Als er zaken zijn die al vóór de W6D moeten worden besproken neem dan met ons contact op via w6d@jeugdwerkbaarle.org vermeld beknopt waar het over gaat en vermeld je telefoonnummer zodat wij met je contact kunnen opnemen.

Daarnaast zijn wij er ons van bewust dat er in zo’n grote organisatie af en toe iets verkeerd kan gaan. Aarzel in zulke gevallen niet om met ons contact op te nemen, via de ploegleiding of direct met de organisatie.

De W6D organisatie is bereikbaar op het volgende telefoonnummer:

 • Vanuit Nederland: (013) 507 8035;
 • Vanuit België: +31 13 507 8035.

Tijdens de W6D zijn wij op dat nummer ’s morgens voor de start en gedurende de avond bereikbaar. Overdag kun je (alleen voor dringende gevallen a.u.b.) de organisatie bereiken via:

 • +31 6 113 88 357 (Jos van Beek)
 • +31 6 589 07 688 (Marcel Thomassen).

Verder kun je ons via e-mail bereiken op w6d@jeugdwerkbaarle.org

Het weer als spelbreker

We hebben voor de W6D natuurlijk goed weer besteld. Toch is het niet helemaal ondenkbaar dat regen en wind ons programma dwarsbomen. In het ergste geval moeten we de W6D dan gedurende een dag of een deel van een dag stilleggen.

Ook kan een flinke regenbui ons eerder dan gepland laten finishen. We kunnen dan niets anders doen dan iedereen naar huis sturen. De ouders moeten daar dus wel degelijk rekening mee houden. In zo’n geval geven we kinderen die gehaald moeten worden altijd de mogelijkheid om even naar huis te bellen. Voorlopig gaan we echter uit van prettig zomerweer.
Om een overbezette telefooncentrale te voorkomen, spreken we het volgende af: als het weer er voor een bepaalde dag niet goed uitziet, laten wij jullie via onze website weten of er, en hoe laat gestart zal worden. Als je dus twijfelt over wel of niet starten, kijk dan op de pagina ‘nieuws’.

De W6D Toerkrant

De editie van de toerkrant die de deelnemers dagelijks mee naar huis krijgen leveren nieuws en informatie, puzzels en advertenties, wist-je-datjes en overzichten van de diverse klassementen. Een krant dus, die ervoor zorgt dat je jezelf na afloop van een toerdag niet hoeft te vervelen. De toerkrant zal in totaal acht keer verschijnen:

 • De prolooguitgave die ongeveer een week voor de W6D bij alle deelnemers en leiding wordt bezorgd.
  Iedere ochtend voor de start delen we de toerkrant uit aan het aanwezige publiek. De deelnemers krijgen het krantje aan het einde van de dag mee naar huis.
 • De laatste editie verschijnt aan het einde van de prijsuitreiking. Daarin staat dan onder andere de volledige einduitslag.

Iedere deelnemer die in aanmerking wil komen voor een van de toerkrantprijzen, moet de opdrachten in de krant goed uitvoeren. Als je de krant dan ook nog mooi kleurt, kan dat extra punten opleveren.

Daarvoor moet je de krant de volgende ochtend inleveren in de speciale W6D-brievenbus, die tijdens de W6D midden op het plein van het CCB zal staan. Het ingeleverde krantje wordt ’s avonds nagekeken en door een jury beoordeeld, waarna je het een dag later weer terugkrijgt.

Tekenaars, schilders en schrijvers: Opgelet!!!

Hier volgt een oproep aan alle deelnemers van de Wielerzesdaagse: ook jullie moeten meehelpen met het vullen van de toerkrant! We kunnen tekeningen, gedichtjes, leuke moppen, kortom van alles gebruiken. Wil jij ons daarbij helpen door iets in te zenden? We plaatsen de mooiste inzendingen in een van de volgende toerkranten. De tekeningen moeten zwart-wit zijn (dus niet ingekleurd) en duidelijk, bij voorkeur met zwarte balpen of dunne stift. Liever geen potlood, die tekeningen kunnen we niet plaatsen. De maximale afmeting is 18 x 24 cm. Vergeet vooral niet je naam en ploegnaam erbij te vermelden. Als je iets wil insturen, moet het natuurlijk wel met de Wielerzesdaagse of met de fiets te maken hebben. Het is immers een toerkrant!  Je inzending kun je steeds achterlaten in de W6D-brievenbus die je midden op de parkeerplaats tegenkomt.

Verzekeringen

We rekenen erop dat tijdens de W6D alles vlotjes verloopt. Het is helaas altijd mogelijk dat we te maken krijgen met persoonlijk letsel of materiële schade. Hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, op de kleinste puntjes kan er altijd iets fout gaan.

Daarom hier een en ander over verzekeringen:

Wij als Stichting Jeugdwerk Baarle hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor het geval wij als organisatie aan derden schade toebrengen. Wij kunnen ons niet verzekeren tegen schade die deelnemers elkaar of derden toebrengen. We gaan er van uit dat iedere deelnemer een aansprakelijkheidsverzekering en een ziektekostenverzekering heeft tegen de meest voorkomende schade.

Dan is er nog het risico dat door eigen schuld schade wordt toegebracht aan eigen bezittingen. Dat is moeilijk verzekerbaar of je moet denken aan één of andere reisverzekering. Wij wijzen ouders erop dat zij zelf moeten bepalen hoe ver zij willen gaan met risico’s en verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering*) en ziektekostenverzekering achten wij absoluut noodzakelijk, maar zulke verzekeringen bestaan meestal wel in een gezin.

*) In Nederland ook wel genoemd WA verzekering. In België wordt vaak de term burgerlijke aansprakelijkheid gebuikt, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is vaak onderdeel van een familiale verzekering.

De W6D website

Op deze website  kun je allerlei informatie vinden.  Je vindt er de toerkant in digitale vorm, dagelijks worden er de foto’s op geplaatst enz.

Heb je het Jeugdwerk en/of de Wielerzesdaagse wat te melden, dan kun je deze berichten kwijt op ons e-mailadres w6d@jeugdwerkbaarle.org.

Belangrijke informatie voor deelnemers en ouders tijdens de W6D  worden geplaatst in de rubriek “nieuws“.

Nieuwe sponsoraanmeldingen

Natuurlijk kan de W6D niet zonder sponsors. Denk maar eens aan al die shirts die de kinderen en leiding dragen tijdens deze week. Mochten er personen of bedrijven zijn die het leuk vinden om het grootste evenement van Baarle en omstreken te sponsoren: Zie de pagina sponsoring

Ereronde

Het goede nieuws is dat de ereronde door zal gaan. We kunnen er nu nog niet alles over vertellen maar tijdens de Wielerzesdaagse zal er meer duidelijkheid komen.  

Wat we al wel weten: we starten vanaf een andere locatie en we komen aan op verschillende locaties in de buurt van het CCB gebouw.  

Noteer dus zaterdagmiddag 31 juli alvast in de agenda! 

Meer informatie over de ereronde kun je vinden op de pagina ereronde.

Prijsuitreiking

De W6D zal op zaterdagavond 31 juli feestelijk worden afgesloten met een prijsuitreiking.  

We hebben nog geen definitief besluit genomen over de manier waarop we de prijsuitreiking gaan organiseren. Waarschijnlijk gaat de prijsuitreiking in twee delen plaatsvinden. De pupillen en junioren als eerste en later de senioren en super senioren. 

Houd die avond alvast vrij. Meer informatie volgt in de loop van de W6D-week. Mochten er deelnemers zijn die nu al weten dat ze zaterdag niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, dan vernemen wij dat graag uiterlijk donderdag 29 juli via de ploegleiding of via een e-mail naar w6d@jeugdwerkbaarle.org

Fiscale aftrekbaarheid jeugdwerkactiviteiten

Ouders die in België belastingplichtig zijn komen mogelijk in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid van het inschrijfgeld. Meer informatie betreffende de fiscale aftrekbaarheid vind je op deze pagina.

Tot slot

Het is mogelijk dat er hier en daar nog vragen leven. Neem in dat geval contact met ons op.

Tot ziens tijdens de Wielerzesdaagse 2021!